Resurs 11 Resurs 10

Uppsala Bostadsförmedling

En effektiv gemensam digital bostadsförmedling, det är Uppsala Bostadsförmedling. Vi hade en strategisk roll i utvecklingen av tjänsten som förenklar för Uppsalas medborgare att hitta ett nytt hem.

Målet med tjänsten var att effektivisera hela processen kring att söka en bostad och att skapa en, gemensam bostadskö för både privata och kommunala hyresvärdar, där alla lägenheter förmedlas via en effektiv och transparent bostadsförmedling. 

Mogul fick förtroendet att vara med i denna gigantiska utmaning. Med oss in i projektet hade vi vår tidigare erfarenhet av att utveckla Uppsalahems prisbelönta webbplats.

En lösning - tre system

Mogul arbetade under hela processens gång med att ta fram krav, processer, design och implementation. Den publika webbplatsen är bara en liten del av tjänsten som utvecklats. Bakom fasaden finns även ett nytt affärssystem och ett extranät riktat till hyresvärdar och förmedlare.

Verksamhetssystemet

Förmedlarna på Bostadsförmedlingen har ett verksamhetssystem där de kan hantera alla sökande, lägenheter och tilldelningsprocesser i bakgrunden. Här administreras intresseanmälningar, betalningar, automatiska kreditkontroller, kösystem och redovisningsunderlag.

Extranätet

För hyresvärdarna skapades ett extranät som hjälper dem att administrera deras hyresrätter och hantera föreslagna kontraktspersoner. 

Den publika webbplatsen

På webbplatsen kan sökande registrera sig, betala och hitta sin drömbostad. Bostadssökande kan även enkelt hitta och hantera sina intresseanmälningar. Webbplatsen har även stöd för att hantera en sökandes processer kring visning av bostäder, uppladdning av intyg, utvärderingar av kriterier och tilldelning. 

”Med kundupplevelsen i fokus har vi tillsammans på kort tid skräddarsytt en modern och enkel förmedlingstjänst som möjliggör för bostadssökande att söka hyresrätter i hela Uppsalaregion, enkelt och tryggt”

TALA RAHA, KOMMUNIKATIONSANSVARIG PÅ UPPSALA BOSTADSFÖRMEDLING

Utmaningen designmässigt och ur ett användarperspektiv var målgruppen, som i detta fall var ALLA - det vill säga alla som som söker hyresrätter i Uppsalaregionen. Eftersom webbplatsen endast lanserades på svenska så fanns utmaningen att skapa ett så enkelt och intuitivt användargränssnitt som möjligt, så att i princip vem som helst förstår webbplatsen, även om användaren inte kan språket. Alla, oavsett ålder, språksvårigheter och eventuella funktionsnedsättningar ska förstå och kunna använda sig av webbplatsen. 

Detta resulterade i att vi skapade en ren och minimalistisk design med fokus på innehåll och funktion. Vi arbetade med enkel och tydlig typografi, färger och symboler. Varje färg har en prioritet i hierarkin, rosa för viktig information, grönt för mindre viktig information och blått för navigation.

"Vi är glada att från idéstadiet få vara med och bidra till den viktiga människocentrerade digitala transformation som pågår i samhället. Denna tjänst går helt i linje med Moguls mission att förbättra tillvaron för människor både privat och yrkesmässigt"

Ola Persson, digital affärsutvecklare på Mogul

resultatet - en succéMagdalena Andersson inviger Uppsala Bostadsförmedling

1 juni 2016 invigdes Uppsala Bostadsförmedling högtidligt av finansminister Magdalena Andersson. Minuterna efter lanseringen stormade det in tusentals sökande, intresseanmälningar och betalningar. Allt gick enligt plan, den tekniska lösningen levererade och succén var ett faktum. 

Det flera bostadsförmedlingar runt om i landet påstod var omöjligt under 2 år, var bevisligen möjligt. Det går att bygga upp en digital bostadsförmedling från ett blankt papper, ta fram ett utvecklingsteam, anställa personal, bygga verksamhetssystem och sätta processer - allt detta på bara några månader.

Om projektetFirande när Uppsala Bostadsförmedling invigs

Uppdrag: Skapa en digital bostadsförmedling
Projektets omfattning: Kravinsamling och processer, projektledning
och agil metodik, koncept och design, teknisk implementation

Teknik: Episerver 9, html 5, Bootstrap, REST, .NET, MVC

Webbplatsen

Ola Persson

Försäljningschef
+46 702 655 716

Fler Case