Resurs 11 Resurs 10

Personporträtt: Daniel dirigerar både digitala projekt och 1500-tals musik

< Tillbaka

4 maj 2017

Daniel Ovaska har sedan 2008 varit en del av Mogulfamiljen. Han arbetar som Tech Lead och arkitekt med inriktning på Episerver. Han är även kompetenscoach .NET och brinner för agil utveckling och kontoret i Uppsala.

Daniel kommer ursprungligen från Gävle, men bor sedan 1996 i Uppsala. Från början var han inne på att satsa på musikspåret, men samtidigt var det viktigt för honom att ha en ordentlig utbildning”. Han utbildade sig till civilingenjör i teknisk fysik vid Uppsala Universitet. 

- Just fysik och musik har jag märkt passar väldigt bra för mig. Jag har mediokert minne så läs-tunga utbildningar som jurist och läkare passar inte mig. Jag har dock märkt att jag är bra på att förstå komplexa samband vilket kommer till sin rätt inom både musik, fysik och systemutveckling.

Till förebilderna hör Einstein för hans kreativa tankar och att han vågade gå mot strömmen i sin tid. Inom musiken är det Bach, för att ha skapat ett antal mästerverk som överlevt tidens tand.

Daniel Ovaska på kontoret i UppsalaDaniel är en av Moguls två EMVP (Episerver Most Valued Professionals). För att utses till EMVP krävs att man är en individ med lång erfarenhet av teknik och verksamhet och gärna förmedlar den vidare i en anda av ett öppet utbyte av kunskap och kreativitet. Daniel har arbetat med CMSet i över 10 års tid och har arbetat aktivt med att sprida kunskap och kärlek kring plattformen i diverse forum. 

Problemlösning, ledarskap i digitala projekt samt ren och skär utveckling, är saker som han brinner för. Utanför arbetstid så är det musik, kampsport och familjen som gäller! Han berättar att han är mest stolt över lanseringen den 1 juni 2016 av Uppsala Bostadsförmedling. Leveransen skedde i tid, utan några driftproblem. 

- Ett fantastiskt agilt projekt och utvecklingsteam som också var väldigt utmanande och komplex och som många ansåg vara omöjligt givet den korta utvecklingstiden. Som utvecklare är det också sällan man har ett projekt som också är så viktigt för många människors vardag.

Daniel strosar runt i strumplästen på kontoret i Uppsala och berättar om utmaningarna han närmst står inför:

- Just nu sitter jag med en rent teknisk utmaning och försöker sy ihop ett web api med bland annat Ninject, OWIN, enhetstester och Windows Identity på ett bra sätt. Samtidigt försöker jag få mitt nuvarande utvecklingsteam att ro åt samma håll på ett effektivt sätt, sätta upp en workshop i Belgrad om agil utveckling, ordna ett Episerver meetup i Uppsala och en teambuilding aktivitet för Uppsalakontoret. Så inget lika galet utmanande som våren 2016 inför lansering av Uppsala Bostadsförmedling men en hel del roligt på gång.

I snart 10 år har han varit en del av Mogulfamiljen, en lång tid för många. Inte för Daniel:

- Jag tycker generellt gräset är grönast på min sida. Är det inte det så får man vattna. Jag har intressanta uppdrag och nya utmaningar varje dag tillsammans med duktiga medarbetare på cykelavstånd från mitt hem och ett mysigt kontor. What’s not to like?"

Förutom att arbeta på Mogul så är han dirigent i kören ReChoir.  Daniel har sysslat med musik så länge han kommer ihåg, framförallt som instrumentalist. Efter ett tag kom han fram till att rösten var det mest intressanta instrumentet och att det är roligare att musicera tillsammans med andra. Det ledde honom till att börja sjunga i kör, men det varade inte särskilt länge.

Han insåg nämligen att han var mer intresserad av dirigentens arbete än att sjunga själv. 2003 så blev han tillfrågad att testa att dirigera hans kör då den dåvarande dirigenten skulle sluta. Daniel berättar att det var med skräckblandad förtjusning. Efter det valde han att studera för att lära sig dirigerapå riktigt”, men han säger att han fortfarande lär sig nya saker varje gång, 14 år senare. 

Daniel Ovaska dirigerar ReChoirFoto: Gabriel Gumucio

2010 var han med och startade kören ReChoir som består av 24 personer. Tanken med kören var att hitta en grupp människor som, precis som de, ville ha en större utmaning musikaliskt och samtidigt ha väldigt roligt. Ungefär 10 timmar i veckan lägger Daniel på kören, men betydligt mer blir det under sommaren, då han sitter som fastklistrad vid pianot och förbereder nästa år. 

Nyligen var ReChoir i Venedig och framförde ett verk av spansk musik med dåtidenshits” från tidigt 1500-tal som trycktes 1556 i Venedig. Det enda exemplaret som överlevt hittades i Uppsala 1907. Med anledning av det fick verket namnet Cancionero de Upsala”, även känt som Cancionero de Venezia”. 

- Det är en underskattat samling äldre musik som innehåller både intressanta dansanta rytmer, lättlyssnade melodier och bra texter som förtjänar mer uppmärksamhet och kärlek. I Venedig samarbetade vi med SMAV(Scuola di Musica Antica Venezia) och satte ihop en konsert tillsammans med dem. Fantastiska människor och musiker som man bara vill krama allihopa. Det blev en riktigt rolig konsert och vi hoppas på fler projekt med Venedig som motpart.

Se ett inslag med ReChoir på Sveriges Television

Privat så föredrar Daniel framför allt musik från barocktiden (1600-1700), men han poängterar att han uppskattar det mesta i musikväg, från enkla barnvisor till hårdrock. Vad finns det då för likheter mellan arbetet på Mogul och som dirigent? Daniel förklarar att det är mer likt varandra än vad man kanske kan tro. Det handlar framför allt om att ge utrymme åt människor och deras talang och hur man får olika typer av människor att kunna jobba tillsammans effektivt mot ett gemensamt mål. 

- Det viktigaste för en dirigent är inte kontroll utan att inte stå i vägen för musiken. För en teknisk projektledare så gäller att man i första hand ska undvika att göra sig själv till flaskhals i projekten. Det finns en intressant balans mellan kontroll och innovation inom bägge där man fokuserar på uppmuntran åt rätt håll men där det till och från också krävs hårda tydliga beslut. 

Daniel Ovaska dirigerar i VenedigFoto: Gabriel Gumucio