Resurs 11 Resurs 10

Personporträtt: Ellen Ahlgren Andersson

< Tillbaka

6 juli 2017

Moguls interaktionsdesigner Ellen Ahlgren Andersson kombinerar utvecklandet av en ny spännande bank-app med att uppträda som dragking. Ellen har varit en del av Mogul i snart ett år, hon drivs av kvalitativa datadrivna designbeslut och att få arbeta i kreativa processer.

Porträtt Ellen Ahlgren AnderssonFoto: Mikael Stenberg

Med ett stort leende studsar Ellen in på kontoret. Det är fredag och det är den enda dagen i veckan som hon hänger på kontoret, resten av veckan arbetar hon ute hos kund.  

- Dagarna då jag är på Mogul och jobbar är underbara! Att vara mycket ute hos kund är värdefullt på ett sätt, man kan jobba nära varandra i teamet samtidigt som man verkligen får lära känna kunden och förstå deras behov och mål. Men samhörigheten med kollegorna är svår att slå och känslan av att höra hemma behövs MINST en dag i veckan. Dessutom kan en få bra feedback från sina fellow designers, vilket är ovärderligt.

Ellen är en 28-årig söderböna som nyligen även kan kalla sig fästmö. Förutom sin kandidat i medieteknik från Södertörns Högskola så har hon även pluggat teater, retorik och genusvetenskap. Hon beskriver sig som social, analytisk och nyfiken på att lära sig nya saker. 

Som barn drömde Ellen om att bli skådespelare, något som hennes pappa var. Idag tar sig detta i form främst genom hennes, inte helt vanliga hobby - framträdanden i dansperformance inom drag- och burlesquescenen.

- För mig har alltid teater, dans, sång och musik varit stora intressen. Jag har showat som dragking sen 2009 på olika scener i Stockholm, bland annat Nalen, Södra teatern, Berns, Scalateatern, men även på klubbar och festivaler i Göteborg, Helsingfors, Paris och New York.

Ellen Ahlgren Andersson Foto: John Paul BichardEllen framför grafittimålning
Foto: Stephan Kimbel Olson

I höst kan du se Ellen a.k.a "Kevin" och The Drama Kings under Stockholm Burlesque Festival på Södra Teatern, Sthlm den 13/10. 

Ellen uppträder på scenFoto: John Paul Bichard 

Att det blev interaktionsdesign som Ellen skulle syssla med förklarar hon genom att favoritämnena i skolan var matte och de estestiska ämnena. En fantastisk kombination av logiskt tänkande och kreativitet enligt henne och något hon ständigt får utlopp för och har nytta av i sitt yrke. 

Ellen säger att hon har som roligast på jobbet när hon får vara kreativ med tydliga ramar där alla designbeslut grundar sig sig i affärs- och verksamhetsmål och framför allt, i det vi vet om dem som ska använda det vi designar och utvecklar. 

- Jag tycker om att jag får vara en fyrkantig strukturfascist och galen kreatör inom ramen för en och samma yrkesroll. Det absolut roligaste är när designen hamnar i händerna på riktiga användare och jag får möjlighet att testa idéer, både i ett tidigt konceptstadie, med mer avancerade prototyper, och efter leverans. 

Just nu är hennes största utmaning i projektet hon arbetar med att se till så att användarupplevelsen inte blir lidande på grund av en begränsad omfattning funktionalitet. Att få användarna att känna sig trygga och omhändertagna, trots att inte alla deras behov kan tillgodoses. 

Trots att Ellen älskar det hon arbetar med så erkänner hon att det funnits en hel del fördomar hos henne om branschen: att den ska vara snubbig, pretentiös, elitistisk och fylld av floskler. Hon tycker inte det stämmer på Mogul, att Mogul både i egenskap av digital partner och arbetsgivare ständigt utvärderar sig själv och utvecklas för att bli bättre och för att kunna leverera bättre digitala upplevelser till användare. 

- Här finns drivna och kompetenta människor som även är ödmjuka och har båda fötterna på jorden. Mogul är fullt av humor och värme, och jag har fått många fina vänner liksom många fantastiska yrkeserfarenheter. Jag upplever att vi som jobbar på Mogul får vara oss själva och blir sedda på ett sätt som gör att var och en kan bidra med sina egenskaper och kompetenser och utvecklas utifrån sin egen potential. 

Hon önskar att fler tjejer ska söka sig till branschen.

- Mina kvinnliga kollegor på Mogul är mina främsta förebilder. De är krigare som alltid levererar både på ett yrkesmässigt och personligt plan. Det behövs verkligen girl power av den kalibern i den här branschen! 

Ellen hoppar på kontoretFoto: Mikael Stenberg