Mogul

Intervju med Niklas Hagen

Drivs du av vad en ny teknik kommer att innebära

Det finns mängder av förbättringar inom branschen som du kan vara en del av, berättar Niklas Hagen affärsområdeschef på Mogul i en intervju som gjordes av studenter på Nackademin.

Hej! Berätta lite om Mogul och din roll där?
Hej! Jag är affärsområdeschef för vårt affärsområde Stockholm Consulting. Det innebär att jag ansvarar för helheten av att vi ska ha jobb att göra och tjäna pengar, ta fram material till olika grupper på företaget samt kommunicera företagets vision till medarbetarna.

Vilken ledningsgrupp på Nackademin är du engagerad i och varför har du valt att vara det?
Jag är engagerad i EPiServer-utbildningen, eftersom EPiServer är en mycket populär plattform som vi gärna följer och till och med kan påverka.

Trendspaning – vad händer inom branschen och hur kommer det att se ut framöver?
Branschen genomgår mycket stora förändringar, precis som världen i stort. Den omvälvande digitaliseringen skapar hela tiden nya nischer och stänger andra lika fort. Därför är det bra att som vi jobba med att vägleda våra kunder genom sin digitaliseringsprocess, för där finns det jobb att göra för en lång tid framöver. Men det är många saker som kommer att förändras även inom vår bransch. Kunderna köper tjänster på ett annat sätt och du måste vara än mer tydlig med hur du utmärker dig gentemot konkurrenterna.

Vad är viktigt att tänka på om man vill få in en fot i branschen?
Tro inte att allt redan fungerar dit du kommer in. Det finns mängder med förbättringar som du kan vara en del av. Du kommer att behöva ändra både på dig själv och omvärlden hela tiden. Var inte rädd för att säga om du ser något som borde fungera annorlunda, men var beredd på att det kanske är du som måste modifiera din bild av hur det måste fungera. Så länge du har energi och framåtanda så kommer dina kollegor att märka det. Och det lönar sig alltid.

Något tips till den som funderar på att börja plugga programmering?
Lär dig principerna och ett kritiskt tänkande, det gör dig förberedd på alla problem. Den faktiska lösningen kan du alltid googla.

IT är traditionellt sett ett yrkesområde som dominerats av män – och det är ingen hemlighet att branschen skulle må av fler kvinnor. Hur jobbar Mogul för jämställdhet?
Vi letar efter kvinnliga medarbetare med ljus och lykta. Vi vet att en arbetsplats med jämn fördelning mellan könen är roligare att arbeta på. Tyvärr är det fortfarande mycket få kvinnliga sökanden till utvecklartjänsterna.

Vad inspirerar dig?
Att i team tillsammans arbeta mot ett mål och att se målet uppnås trots många motgångar.

Surfar du på några hemsidor/lyssnar på några podcaster regelbundet?
Engadget, MKSE, Harvard Business Review, IDG

Intervjun i sin helhet och om Nackademins olika utbildningar kan du läsa mer om här.